Τραγουδώντας στη Βροχή (1952)- (Singing in the Rain)

sing

ΗΠΑ, 1952

Σκηνοθεσία:Τζιν Κέλι, Στάνλεϊ Ντόνεν

Πρωταγωνιστούν:Τζιν Κέλι, Ντέμπι Ρέινολντς, Ντόναλντ Ο'Κόνορ και Τζιν Χάγκεν

Διάρκεια: 103'

Το απόλυτο, αγαπητοί φίλοι, είναι μια φιλοσοφική κατηγορία που προσδιορίζει το πλήρες και το αυτοτελές, και ακριβώς πλήρης και αυτοτελής, για το είδος και το γένος της, είναι αυτή η ταινία. Το Τραγουδώντας στη Βροχή, είναι το απόλυτο μιούζικαλ.

Το μιούζικαλ είναι είδος θεατρικό, ο κινηματογράφος το προσεταιρίστηκε. Όλα τα κινηματογραφικά μιούζικαλ είναι μεταφορές από μεγάλες επιτυχίες του Μπρόντγουεϊ. Το Τραγουδώντας στη Βροχή είναι καθαρά κινηματογραφικό και δε βασίζεται σε καμιά θεατρική επιτυχία. Και αυτή είναι μια μόνο από τις άπειρες αρετές του έχει.

Η ταινία γυρίστηκε γρήγορα χωρίς μεγαλόπρεπα σκηνικά και ακριβά κοστούμια αλλά διακατέχεται από την απόλυτη ελευθερία που αποπνέει ο αυτοσχεδιαστικός οίστρος των δημιουργών του. Δεν είναι μια χολιγουντιανή ταινία αλλά μια ταινία για το Χόλιγουντ.

Θέμα της είναι η κινηματογραφική βιομηχανία τη δύσκολη  περίοδο της μετάβασης της από τον βωβό στον ομιλούντα, και μπορεί βέβαια να μην αναλύει σε στοχαστικό βάθος το θέμα, δεν λέει όμως ψέματα. Είναι τέλος μια ταινία με αφοπλιστική αθωότητα  που πάλλεται από ζωή, μια δουλειά που αισθάνεσαι τη χαρά που ένοιωθαν αυτοί την έκαναν, παρόλο που έχει πίσω της εξοντωτικές πρόβες που σημαίνουν πολύ ιδρώτα, πολλά δάκρυα και γιατί όχι και αίμα.

sing

Ολόκληρη η ταινία πλέει στον αστερισμό του Τζιν Κέλι. Ο ιδιοφυής χορογράφος, χορευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης στην αρτιότερη δημιουργία του. Παρατηρήστε τις χορογραφίες του που όχι μόνο υπαγορεύονται από το περιβάλλον, αλλά χρησιμοποιούν και το περιβάλλον σαν φροντιστήριο τους. Στο Good Morning, χρησιμοποιεί τα αντικείμενα της κουζίνας, στο Make them laugh το στούντιο, για να αποθεωθεί με τη βροχή όπου φύση και άνθρωπος, τα δύο ασυμφιλίωτα και εχθρικά όντα συμφιλιώνονται με την ακαταμάχητη δύναμη του έρωτα.  Δείτε τον ανεπανάληπτο Ο’ Κόνορ πως μπορεί χορεύοντας να μετατρέπει τον εαυτό του σε καρτούν και την Ντέπι Ρέινολντς, που τότε ήταν μόλις 19 χρονών, να βάζει τα θεμέλια της μετέπειτα καριέρας της.

Η ταινία αρχίζει λυρικά περνάει στο μπρουλέσκ και καταλήγει στην μεγαλόπρεπη παρέκβαση του επικού Broadway Melody με την πανέμορφη Σιντ Kαρίς.

Το Τραγουδώντας στη Βροχή, κατέχει την τέταρτη θέση στις 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου και υπάρχουν κριτικοί που το τοποθετούν στην πρώτη θέση. Μάλιστα κάποιος κριτικός υπερφαλαγγίζοντας είπε ότι η παρακολούθηση του Τραγουδώντας στη Βροχή,  είναι μια υπερβατική εμπειρία.

Εγώ προσωπικά δε θα θόλωνα αυτή την αποθέωση της κίνησης και της συγκίνησης με καμιά μεταφυσική μουτζούρα.  

sing