Μις Σαϊγκόν (2016)- (Μiss Saigon)

miss saigon

Hνωμένο Βασίλειο, 2016

Σκηνοθεσία: Μπρετ Σάλιβαν

Σενάριο, Μουσική: Aλέν Μπουμπλίλ, Κλοντ-Μισέλ Σόνμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Τζόναθαν Πράις, Εύα Νομπλεζάντα, Άλιστερ Μπράμερ

Διάρκεια: 141΄

 

Το μιούζικαλ, αγαπητοί φίλοι, είναι θεατρικό είδος, το οποίο ο κινηματογράφος το οικειοποιήθηκε για να ευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων του. Το Μις Σαϊγκόν είναι η φιλμαρισμένη γκαλά παράσταση, για τα 25 χρόνια του έργου, του έγινε, το 2016, στο λονδρέζικο θέατρο Πρίγκιπας Εδουάρδος, με την παρουσία ζωντανού κοινού. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να χαρούμε ένα μιούζικαλ, επάνω στο σανίδι της σκηνής  και να διαπιστώσουμε τόσο την καλλιτεχνική όσο και την τεχνική αρτιότητα που παρουσιάζουν οι παραστάσεις αυτού του θεατρικού είδους, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί, από θεατρικό γεγονός σε καθαρά τουριστικό προϊόν. 

Το λιμπρέτο της  Μις Σαϊγκόν, βασίζεται, πολύ χαλαρά, στην όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, Μαντάμ Μπατερφλάι, και διαδραματίζεται   τις τελευταίες μέρες του πολέμου του Βιετνάμ, λίγο πριν οι Αμερικάνοι  αποχωρίσουν από τη Σαϊγκόν.

saigon

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, 1965-1975, ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Ξεσήκωσε πολιτικές και κοινωνικές θύελλες και ταπείνωσε την υπέρτατη δύναμη του πλανήτη.  Μέσα σε αυτή τη θύελλα δυο άνθρωποι, εκ διαμέτρου αντίθετοι, ο Κρις και η Κιμ, βρίσκονται σε ένα καμπαρέ- οίκο ανοχής και ερωτεύονται. Το σοφόκλειο έρως ανίκατε μάχαν στην πλήρη, την κυριολεκτική σημασία του. Ταιριάζει όμως αητός με περιστέρα; Η βαθιά φιλοσοφημένη εγκαρτέρηση της ανατολής με τον αμερικάνικο πραγματισμό; Ο ήρωάς μας όσο έτοιμος είναι να αλλάξει τον κόσμο με την ίδια ευκολία αποτραβιέται στην προσωπική του βολή και τον αγοραίο αμερικανικό κομφορμισμό. Ενώ η ηρωίδα μένει έκθετη και αποδιοπομπαία.

Η κινηματογράφηση της παράστασης, από τον Μπρετ Σάλιβαν έχει κινηματογραφική εγκυρότητα. Μας δίνει την εντύπωση ότι όλα γίνονται μπροστά στην κάμερα για ην κάμερα, ενώ και το τελευταίο δευτερόλεπτο εξελίσσεται επάνω στη θεατρική σκηνή. Γρήγορα πλάνα, κοφτό μοντάζ, ευανάγνωστο καδράζ, εκφραστικά γκο-πλαν, που μας μεταφέρουν μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες.

saigon

Αγαπητοί φίλοι μην κάνετε το λάθος, βλέποντας την παράσταση, και προσπαθήσετε να βρείτε κάποια πολιτική ή κοινωνική κριτική για τον πόλεμο του Βιετνάμ, δεν υπάρχει. Δεν πρόκειται να  δείτε το Αποκάλυψη τώρα, το Platun ή το Full Metal Jacket. Χαρείτε τις ωραίες μελωδίες, την υπεροχή και πανέμορφη Έβα Νομπλιζάντα, 22 μόλις χρονών, Μεξικάνα με φιλιππινέζικες καταβολές, στο ρόλο της Κιμ, και σκεφτείτε, πολύ χαλαρά, μια κοινοτοπία που μας βγάζει πάντα από το αδιέξοδο. Παντού οι άνθρωποι, με οποιοδήποτε χρώμα, θρησκεία, ή εθνότητα, είναι απαράλλαχτοι, ίδιοι.