Tρούμαν Καπότε | 2005

truman

Truman Capote | 2005 | 114΄ | Μπένετ Μίλερ | Με τους: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Κάθριν Κίνερ, Κλίφτον Κόλινς, Κρις Κούπερ

Ο Τρούμαν Καπότε γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1924. Παιδί χωρισμένων γονιών πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς αναγκάστηκε να ζήσει με διάφορους ηλικιωμένους συγγενείς του σε μικρές πόλεις στη Λουιζιάνα και την Αλαμπάμα, μέχρι να μετακομίσει με τη μητέρα του και τον θετό του πατέρα. Ήδη από τα σχολικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή γράφοντας διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, κερδίζοντας μάλιστα και βραβεία γι’ αυτά.

Το 1948 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα και συνέχισε το συγγραφικό του έργο με άλλα μυθιστορήματα, θεατρικά και κινηματογραφικά σενάρια, μιούζικαλ και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Η νουβέλα του 1958 με τίτλο  «Πρόγευμα στο Τίφανις» γνώρισε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μπλέικ Έντουαρντς με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέμπορν.

Τον Νοέμβριο του 1959 την προσοχή του Καπότε τράβηξε η είδηση για τη δολοφονία των τεσσάρων μελών μιας οικογένειας στο Κάνσας, που είχε πέσει θύμα ληστείας. Ο Καπότε ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα για τη διερεύνηση του συμβάντος μεταβαίνοντας στον τόπο του εγκλήματος μαζί με την παιδική του φίλη και συγγραφέα Χάρπερ Λη. Σκοπός ήταν η συγγραφή άρθρου για το έγκλημα, αλλά το εκτεταμένο υλικό που προέκυψε από τις συζητήσεις με τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και τις έρευνες των αρχών οδήγησε στη δημιουργία ενός βιβλίου. Το βιβλίο «Εν ψυχρώ» ολοκληρώθηκε το 1966 και αποτελεί κατά πολλούς το πλέον πετυχημένο έργο του Καπότε, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά. Χαρακτηρίστηκε «μυθιστόρημα χωρίς μυθοπλασία», αφού επρόκειτο για έναν συνδυασμό καθιερωμένων λογοτεχνικών μεθόδων με δημοσιογραφικού τύπου εξιστόρηση ενός πραγματικού γεγονότος.

tr2

Αυτήν ακριβώς την περίοδο συγγραφής του μυθιστορήματος «Εν ψυχρώ» αφηγείται η ταινία του Μπένετ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον ρόλο του Καπότε. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η γνωριμία και η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Καπότε και τον έναν από τους δολοφόνους, τον Πέρι Σμιθ. Οι δύο άντρες μοιάζουν με δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο πέρασαν τραυματικά παιδικά χρόνια, που συνέχισαν να τους βασανίζουν στη μετέπειτα ζωή τους. Ο ένας κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο του σε καλλιτεχνική έκφραση, ενώ ο άλλος δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της βίας καταλήγοντας εγκληματίας. Ο Καπότε δεν είναι μόνο αφηγητής αλλά και πρωταγωνιστής της υπόθεσης αυτής, καθώς λέγεται πως αν και ερωτεύτηκε τον Σμιθ, δεν τον βοήθησε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα με αποτέλεσμα να απαγχονιστεί και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην ιστορία και στο βιβλίο του.

Ο Καπότε στις κοινωνικές εκδηλώσεις φαινόταν γεμάτος ζωή και ήταν τόσο ευχάριστος σε όλους όμως στην πραγματικότητα ήταν ένας βαθιά πληγωμένος άνθρωπος. Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κατάφερε να αποτυπώσει τον πολύπλοκο και εκκεντρικό χαρακτήρα του Καπότε με ξεχωριστή δύναμη και εκπληκτική εσωτερικότητα, ενσαρκώνοντας τον συγγραφέα και δίνοντας έμφαση στην κάθε του κίνηση, στην περίεργη, απαλή φωνή του, στο χιούμορ του αλλά και στον ανυπόφορο συχνά εγωισμό του. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας τραγικής αλλά ταυτόχρονα και συγκλονιστικής φιγούρας, η οποία χάρισε στον Χόφμαν Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

tre

Η ταινία κλείνει με το τέλος του Πέρι Σμίθ. Αν και το τέλος του Τρούμαν Καπότε δεν είναι αντικείμενο της ταινίας, ωστόσο οι θεατές μπορούν να το μαντέψουν. Το «Εν ψυχρώ» έγινε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, όμως ο συγγραφέας του δεν άργησε να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες για την εμπλοκή του στην υπόθεση, κάτι που τον βύθισε στο αλκοόλ και στις ναρκωτικές ουσίες. Παρά την αναγνώριση του βιβλίου του, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κανένα άλλο  έργο. Μάλιστα, το ημιτελές του μυθιστόρημα με τίτλο «Όταν οι προσευχές εισακούονται» απόσπασμα του οποίου δημοσιεύτηκε σε περιοδικό και περιείχε μυστικά και αποκαλύψεις για την πραγματική ζωή των διάσημων φίλων του, έγινε η αιτία να απομονωθεί από την κοσμική ελίτ της Νέας Υόρκης.

Τελικά, βρέθηκε νεκρός στις 25 Αυγούστου 1984 ύστερα από υπερβολική δόση χαπιών σε ηλικία 59 ετών στην οικία της φίλης του, Τζοάν Κάρσον.