Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ μπορεί να μην έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά τα ανεξάρτητα βραβεία του δεν είναι λίγα

Φεστιβάλ, Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συνεχίζει ακάθεκτο μετά την πρώτη του χρονιά πέρσι με πληθώρα ελληνικών ταινιών που παρόλο που πέρασαν, όπως ενημερώνει η διοργάνωση, από προκριματική επιτροπή (φέτος αποτελούνταν από τη Σοφία Εξάρχου, τον Γιώργο Τσούργιαννη και τον Αντώνη Κοτζιά), φτάνουν τον αριθμό των 19 ταινιών σε πανελλήνια πρεμιέρα, συν αυτές που ήδη έχουν προβληθεί σε άλλα φεστιβάλ και σε αίθουσες, συν αφιερώματα, συν οι ελληνικές συμμετοχές στην Αγορά, συν, συν...

Ο συνολικός αριθμός των ελληνικών ταινιών είναι 33 (19 ταινίες σε πρώτη προβολή - τρεις από τις οποίες θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»), συν 17 μικρού μήκους που είναι οι βραβευμένες ταινίες της Δράμας.

Το Φεστιβάλ μπορεί να μην έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά τα ανεξάρτητα βραβεία του δεν είναι λίγα: το Βραβείο Κοινού Fischer, Βραβείο ΕΡΤ αξίας 3.000 ευρώ, Βραβείο της διεθνούς ενωσης κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), το Βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογρόφου (ΠΕΚΚ), τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Όπως και πέρυσι, η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος για τους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου στο πλαίσιο του τμήματος Αγορά.

Διαβάστε ακόμηTο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου

Επίσημη Πρώτη

Image removed.

Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα / Οι νιόπαντροι Λίζα και Γιάκομπ ετοιμάζονται για το μήνα του μέλιτος στην επαρχία της Δανίας. Ο Γιάκομπ δεν γνωρίζει τον προορισμό, αφού η Λίζα σχεδίασε τα πάντα μυστικά. Σύντομα η αγάπη τους θα δώσει τη θέση της στον φόβο. Μια συμπαραγωγή Δανίας-Ελλάδας με δανούς ηθοποιούς (Νέελ Ρόνχολτ, Γιένς Σέττερ Λάσσεν), που συμμετείχε στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ, όπου απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Award.

Image removed.

Γυναίκες που Περάσατε από Δω του Σταύρου Τσιώλη / Ο σκηνοθέτης του «Παρακαλώ Γυναίκες Μην Κλαίτε» επιστρέφει με το απολαυστικό γνώριμο ύφος του. Δύο άντρες φυλάνε τσίλιες σε ένα σπίτι όπου παράνομα χτίζεται ένα δωμάτιο. Θα συναντήσουν πολλούς περαστικούς που προσποιούνται τους αθώους διαβάτες, θέλοντας να πετύχουν τη σύλληψή τους. Κι όμως υπάρχει κάτι που τους ενώνει όλους: η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Με τους Κ. Τζούμα, Ε. Λίτση, Τ. Χρυσικάκο, κ.ά. Διαβάστε περισσότερα για το «Γυναίκες που Περάσατε από Δω».

Image removed.

Επαφή του Τώνη Λυκουρέση / Aγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι παγιδεύονται σε πέντε σταματημένα ασανσέρ στη διάρκεια ενός μπλακ άουτ. Δεν υπάρχει επικοινωνία, μόνο θυμωμένοι άντρες και γυναίκες. Μια κόλαση σε 4 τετραγωνικά. Με τους Ν. Mεντή, Ά. Σακελλαρίου, Χρ. Λούλη, Α. Aϊδίνη, Βασίλη Κουκαλάνι κ.ά. (συμμετοχή στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ).

Image removed.

Η Επιφάνεια των Πραγμάτων της Νάνσυς Μπινιαδάκη / Ενας αστικός μύθος μιλά για ένα κορίτσι που παρασύρθηκε τη δεκαετία του ’80 από ένα αρχαίο υπόγειο ποτάμι που κανείς δεν έχει δει. Σήμερα μια νεαρή ανθρωπολόγος συναντά τις τρεις καλύτερες φίλες της και μια καθηγήτριά τους για να μάθει τι πραγματικά συνέβη. Με τις Μ. Σκουλά, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Μπαζάκα, Μ. Τριανταφυλλίδου (συμμετοχή στα Works in Progress του 57ου ΦΚΘ). Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων».